Bubur Keledek Unggu

Kalau di daerah saya, biasa panggil Bubur Keledek, Kadang-kadang dengar orang tua panggil pengat, tapi cara masakan dan rasanya lebih kurang sama sahaja. Sebagai pemanis mulut, atau sesuai dijadikan menu minum petang. Boleh dimakan macam tu sahaja, atau dicicah dengan roti.

Saya memang suka keledek unggu untuk dijadikan bubur, rasa manis hujungnya kelat manja sedikit memang sesuai dengan cara begitu. Cara masaknya pun mudah, tak perlu ambil masa yang lama pun. Kadangkala saya letak bersama bubur cha cha ataupun saya mix kan dengan keledek putih, keledek oren serta sagu.

Saya share resepi paling ringkas yang saya biasa buat dengan bahan yang sedia ada dirumah sahaja. 


Bubur Keledek Unggu / Pengat Keledek Unggu

Bahan-bahannya

Keledek Unggu - 1kg
Gula Melaka - 1 ketul 
Gula Perang - secukupnya
Daun Pandan - 2 helai
Santan - ikut pekat/lemak yang diingini
Sagu - 1 senduk
Garam - secubit




Cara-caranya

1. Potong keledek mengikut size yang disukai (bite size)
2. Rebus keledek, kemudian masukkan gula melaka
3. Masukkan sagu dan daun pandan
4. Masukkan santan bila sagu hampir kembang
5. Masukkan secubit garam
6. Jika keledek sudah empuk boleh tutup api.

nota : 
Keledek cepat empuk, jika terlalu masak, keledek akan hancur. Jadi masukkan sagu dan gula apabila air mula mendidih.

Tidak mengapa jika sagu tak kembang sepenuhnya, kerana dalam tempoh beberapa minit, sagu akan masak dengan elok walaupun api dah ditutup.





Selamat mencuba!

0 ulasan

Sup Tulang Siam Mix

Seperti yang kita tahu, Sup Tulang Siam, kebiasaannya, masam dan pedas. Sup orang kita pula dimasak dengan pelbagai rempah ratus tumis dan b...