Talapia Goreng, Sambal Belacan dan Ulam-ulaman

 

Alhamdulillah, menu simple macam ni sentiasa membuka selera. Bukan kepada orang dewasa sahaja, tetapi kepada anak-anak muda juga, walaupun pelbagai menu hipster sentiasa ditayangkan di media masa.

Saya share resipi ringkas ini buat tatapan semua, semoga dapat memberi manfaat. InsyaALLAH.


 


Talapia Goreng
 
Bahan-bahan
Ikan Talapia
Kunyit Hidup
Lada sulah
Garam
Serbuk perasa jika suka
 
Cara-cara
1. Ikan dicuci bersih dan dikelar rapat-rapat
2. Letakkan garam, lada sulah, perasa dan kunyit hidup yang ditumbuk lumat. 
3. Goreng sehingga betul-betul garing dengan api sederhana
4. Sedia dihidang
 

 
 
 
Kembung Kukus
 
Bahan-bahan
Ikan kembung
Serai
Garam
 
Cara-cara
1. Ikan dicuci bersih dan dikelar rapat-rapat
2. Letakkan garam dan serai yang diketuk
3. Kukus sehingga masak
4. Sedia dihidang
 

Sambal Belacan

Bahan-bahan
 
Bahan A
Bawang besar 1biji
Cili Api 15 biji (ikut pedas yang disukai)
Cili besar merah (3biji)
Tomato 1 biji
Belacan
(Bahan-bahan diatas digoreng dahulu)
 
Bahan B
Asam jawa
Limau kasturi
Air dari kukusan ikan
Garam / Gula/ Perasa


Cara-cara
1. Bahan-bahan diatas digoreng dahulu kemudian ditumbuk.
2. Letakkan bahan B
3. Sedia dihidang
 

 
 


 
Menu ini sesuai dimakan bersama ulam-ulaman atau bendi serta pucuk ubi rebus dan sebagainya mengikut kegemaran.
 
 

0 ulasan

Sup Tulang Siam Mix

Seperti yang kita tahu, Sup Tulang Siam, kebiasaannya, masam dan pedas. Sup orang kita pula dimasak dengan pelbagai rempah ratus tumis dan b...