Chapati yang juga dikenali sebagai roti, safati, shabaati, phulka dan roshi,adalah roti yang tidak menggunakan ragi. Ianya berasal dari benua India, Nepal, Bangladesh, Pakistan, Sri Lanka, Afrika Timur, Semenanjung Arab dan Caribbean.
Orang
Melayu pun suka capati yang dicicah kari dhal, kari
kambing/ayam/daging, sambal sardin dan sebagainya mengikut selera
masing-masing.
Mungkin sesekali kita boleh listkan capati dalam menu sarapan keluarga. Disamping sedap dan mengenyangkan, ia juga adalah menu sihat jika dimakan bersama kuah dhal kentang dan sayuran.
Resipi Capati Lembut 4 Bahan
Bahan-bahannya
Tepung Atta 500gm
Air Suam (secukupnya)
Minyak Sayuran (2 sudu)
Garam sedikit
Cara-caranya
1.Masukkan tepung atta dalam bekas besar yang sesuai.
2.Masukkan minyak dan garam, letakkan air suam sedikit demi sedikit
3.Uli sehingga menjadi doh (tak perlu uli lama2)
4.Tutup dengan kain, biarkan 30minit atau lebih pun tak apa.
Sementara tu, boleh buat kuah pencicahnya.
Selepas itu, boleh bahagikan doh kecil-kecil, dan gelek bagi nipis😅.
Masak terus diatas pan tanpa gunakan minyak (atau boleh guna minyak sapi)
Jika suka, kita boleh tambahkan daun bawang, bijan, yogurt dan sebagainya mengikut minat.
Selamat Mencuba!!
0 ulasan