Keria Ubi Kayu Sira Gula Melaka

 

Teringat kenangan masa kecil dulu, ikut nenek turun kebun cabut ubi kayu, kadang2 berdekah nenek ketawa, bila tengah cabut ubi tu jatuh tergolek macam nangka busuk. Sekarang semua tinggal kenangan.

Nenek memang suka buat ubi rebus. Jika tak direbus biasa, dia akan buat manis dan sedap makan macam tu sahaja. Sambal bilis cili api ada,kalau tak sambal tumis, tak pun sambal belacan... kadang-kadang tumbuk ubi, tumis bawang dengan cili, gaul sekali... sedapnya..


Semalam teringin nak makan ubi rebus dengan sambal tumis petai, jadi terus la buat. Alhamdulillah lepas rindu teringin bagai..heheh

Baki ubi tu saya buat kuih keria ubi kayu sira gula melaka... Memang gebu, lembut didalam garing diluar.. Ini resepinya 😊


Keria Ubi Kayu Sira Gula Melaka

Bahan-bahan

Ubi rebus + gula (Ditumbuk/ dihancurkan) - 1 mangkuk  (letak sedikit air suam jika terlalu kering)

Tepung Gandum - 3/4 mangkuk

Tepung Ubi - 1/4 mangkuk

Baking Soda - 1/2 sudu kecil

Garam -  secukupnya


Cara-caranya

1. Uli hingga sebati, kemudian biarkan sekejap dalam 1/2 jam

2. Bentukkan doh seperti donut atau bulat-bulat mengikut bentuk yang disukai

3. Gunakan tepung ketika buat bentuk untuk elakkan doh melekat ditangan

4. Jika doh terlalu lembut, boleh tambah sedikit tepung, elakkan tepung banyak, nanti tektur kuih jadi keras.

5. Dah sedia boleh goreng.


Sira Gula Melaka

Bahan-bahan

1 1/2 biji Gula Melaka (di ketuk kecil)

1/2 cawan air

2 helai daun Pandan

4 Sudu Gula pasir


Cara-caranya

1. Masukkan kesemua bahan dan masak dengan api perlahan sehingga gula cair dan sedikit pekat.

2. Sirakan keria yang telah digoreng tadi dengan air gula melaka.

Siap minum petang kita!




Belanja sikit gambar ubi rebus dengan sambal tumis bilis petai... heheheh


Nyummmm!!



0 ulasan

Sup Tulang Siam Mix

Seperti yang kita tahu, Sup Tulang Siam, kebiasaannya, masam dan pedas. Sup orang kita pula dimasak dengan pelbagai rempah ratus tumis dan b...