Kelmarin ada iklan dari group jiran tetangga yang jual lada solok, mungkin tanaman sendiri, beli la sekilo dengan harga jualan RM8. Dalam group tu memang macam-macam jualan ada, kebanyakannya hasil tanaman, makanan siap, anak pokok dan mcm2 lagi la. Tengok lada solok ni memang fresh baru petik, dah tebayang-bayang nak buat jeruk la, goreng taucu la... hehehe
Tu yang harini kita berpungpang di dapur dengan menu ringkas ni. Jika asyik makan ayam, daging dan ikan je pun tak lalu juga, kena tukar makanan simple baru kena dengan selera.
Ikan Bilis Goreng Taucu ni saya suka gunakan lada solok atau cili hijau + cili api yang tak pedas sangat tu, letak banyak-banyak macam sayur dah. Tapi level pedas dia masih ditahap yang boleh terima lagi. Sesuai dengan orang yang tak kuat pedas macam saya. Lepas makan alhamdulillah tak pedih perut. Jom check mcm mana saya masak ya.
Bahan-bahan
Solok Lada (dihiris)
Ikan Bilis (digoreng)
Bawang besar (dihiris bulat dan digoreng)
Bawang besar dan bawang putih (ditumbuk)
Taucu 2 1/2 sudu
1. Tumis bahan yang telah ditumbuk sehingga wangi
2. Masukkan taucu dan masak sebentar
3. Masukkan cili dan letak perasa jika suka, masakkan sekejap je
4. Akhir sekali tutup api kemudian baru masukkan ikan bilis dan bawang yang telah digoreng
Zaman berjimat ni, macam-macam menu yang ringkas boleh kita cuba, mungkin bahan-bahan ni memang ada di dapur kita, kalau tiada semua pun, kita cuma perlu keluarkan budget yang sedikit. Dengan menu ni tak perlu dah lauk lain, ini sahaja dah cukup dimakan bersama nasi panas, timun atau ulam-ulaman.
0 ulasan